maanantai 31. maaliskuuta 2014

New England Star- ja Minus Aura -matot

Nyt sitä ollaan perässä valmistuneiden töiden päivitysten osalta niin neuleiden kuin lasihelmienkin osalta. No, ei se mitään, laittelen juttua tulemaan aina silloin tällöin, mahdollisuuksieni mukaan.

Tuossa helmikuun paikkeilla vasten kasvojani ja tajuntaani iski lankavarastoni suuruus, johtuen lähinnä silloisesta langanostokrapulasta kait. Minulla oli (ja on edelleen) varastossani myös suht paljon trikookudetta, joka vie myös melko paljon tilaa, ja matolle oli tilausta vasta hiljattain valmistuneen remontin jäljiltä. Päätin siis tarttua maton virkkaamiseen tarpeen ja suurimman mahdollisen varaston tyhjennysvaikutuksen vuoksi.

Ideakin mattoon syntyi nopeasti, nimittäin halusin kokeilla virkata kahdella eri värisellä kuteella, mitä en aiemmin ollut tehnyt. Ja ainoa mahdollinen malli tällaiseen olisi New England Star tyyppinen matto. Mieluista ohjetta en löytänyt mistään, joten tein itse omin neuvoin ja lopputulos näkyy alla. Maton halkaisijaksi tuli noin 140 cm, johon trikookudetta kului yhteensä 5,2 kg trikookudetta 10 mm koukulla virkkaillen.Nyt kun matoista tuli puhetta, voisin esitellä myös toisen jo viime kesänä valmistuneen maton, joka on vain jäänyt esittelemättä täällä. Värinä tässäkin vaalea harmaa ja mallina jo aiemmin tuttu Aura-matto Kauhavan kangasaitalta, mutta hieman pienempänä, eli minus kokoisena :). Maton halkaisja on noin 120 cm ja kudetta kului 4,3 kg. Matosta tuli oikein kiva ja sellainen kuin halusinkin, mutta kunnon kuvia ei siitä tullut otettua, minkä vuoksi varmaan työkin on jäänyt sen kummemmin esitelemättä.


Vielä lopuksi haluan jakaa kokemuksiani ergonomisesta virkkuukoukusta, jonka ostin tämän toisen Minus-Auramaton jälkeen. Aiemman kahden maton virkkaamisesta kokemus on ollut, että pystyn virkkaamaan näin paksua materiaalia enemmän kerrallaan ehkä 2-3 päivänä peräkkäin, jonka jälkeen tarvitaan usean päivän tauko käsien ja peukalon (!) lepuuttamiseen. Päätin siis kokeilla ergonomista koukkua, joka oli kaiken lisäksi mielestäni edullinen (4,90€). Tällä sitten pistelin menemään koko 5,2 kg painavan maton viikon sisällä. Peukalossa tuntui nytkin, mutta aiemmin ei olisi ollut puhettakaan tehdä tuon kokoista mattoa tuossa ajassa. Eli yhteenvetona: TOIMII!

4 kommenttia:

 1. Aivan ihana matto tuo New England Star! Olen itse virkannut tosi vähän, ja tuo kahdella värillä virkkaaminen on aivan tuntematon alue. Kuljetetaanko siinä toista väriä mukana siten että se toinen kude jää silmukan alle? Tekisi mieli itsekin tehdä tuollainen matto :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos :)
  Joo, toinen kude kulkee siinä mukana silmukoiden alla. Pikkasen tuppaa vilkkumaan sieltä väleistä, vaikka yritin saada kulkevan kuteen mahdollisimman takapuolelle. Kokonaisuudessaan ei se ei kuitenkaan häiritse ja ihan hyvin onnistui. Kannattaa kokeilla, ei se vaikeaa ole :)

  VastaaPoista
 3. Ihan super ihana tuo tähtimatto! :D T. Sonja

  VastaaPoista